אחריות קבלן בתקופת הבדק ואחריה
מעבר לריגוש ולשמחה המתלווה לקבלת דירה חדשה מקבלן, מגלים הקונים לא אחת גם ליקויים שונים ואי התאמות למפרט שביקשו. המחוקק בישראל מגן על זכויות רוכשי הדירות והוא עושה זאת באמצעות התוויה של שתי תקופות, בהן יכול הקונה לבקש מהקבלן את תיקון הליקויים: תקופת שנת הבדק ותקופת אחריות.
מהי האחריות של הקבלן לתיקון הנזקים בתקופת הבדק ולאחריה, בתקופת האחריות?על כך במאמר שלפניכם.
תקופת בדק בית – אחריות הקבלן
תקופת הבדק נמשכת בין שנה לשבע שנים מיום שקיבל הקונה את הדירה לרשותו, כאשר לכל סוג של ליקוי בניה מפורטת תקופת בדק משלו.
בתקופה זו חייב הקבלן לתקן את כל הנזקים שמתגלים בדירה, אלא אם הצליח להוכיח כי הם נגרמו כתוצאה ממעשי הקונה עצמו. במילים אחרות, הזכויות המשפטיות של הקונה חזקות יותר מאלו של הקבלן וניכר כי החוק מכיר בתופעה של ליקויי בניה, באחריות הקבלן לתקן את הליקויים הללו ובזכות הרוכשים לקבל דירה נקייה מליקויים.
בשורה של תקדימים משפטיים שנקבעו בנושא, נקבע כי תקופת הבדק נועדה לתת לקונה הזדמנות לפנות לקבלן ולבקש את תיקון הפגמים, מבלי שיהיה צורך לערב ערכאות משפטיות. יתר על כן, פסק דין של בית במשפט המחוזי בנושא אף קבע, כי קונה שלא נתן למוכר הזדמנות נאותה לתקן את הליקויים אלא פנה ישר למסלול של תביעה משפטית, ייתכן שיהיה זכאי לפיצוי נמוך יותר, בשל התנהגות הפוגעת במדיניות המשפטית בעניין.
תקופות בדק ביחס לליקויים שונים
החוק מפרט שורה של תקופות בדק, המתייחסות לסוג האלמנטים שנפגמו, כמו למשל:
- קילופים ממשיים בחיפויים חיצוניים- שבע שנים
- סדקים הנראים משני צידי הקיר – חמש שנים
- שקיעת מרצפות בחנויות, במדרכות ובשבילים הנמצאים בשטח הבניין- שלוש שנים
- רטיבות בקירות- שלוש שנים
- ליקויי בניה בצנרת- שנתיים
- ליקוי שאינו מהווה אי התאמה יסודית- שנה אחת
בדק בית בתקופת הבדק
כדי לאתר פגמים וליקויי בניה, פונים רבים לשכור את שירותיה של חברת בדק בית. מדובר בחברה המורכבת מאנשי מקצוע בתחום הנדל"ן, שבראשה שמאי מקרקעין. אנשי החברה מבצעים בנכס שורה של בדיקות יסודיות, באמצעות מכשור אלקטרוני רגיש (כמו למשל מצלמות אינפרא-אדום ומצלמות תרמיות) ומגלים פגמים גדולים וקטנים, גלויים או סמויים.
כל הפגמים מתועדים ומצולמים ומרוכזים בדו"ח, המוגש ללקוח. מסמך דו"ח בדק בית מהווה ראייה משפטית שימושית, למקרה שהקבלן יתנער מאחריותו והלקוח יאלץ לתבוע אותו לדין.
תקופת האחריות
למרות האמור לעיל, אחריותו של הקבלן שבנה את הדירה אינה מסתיימת עם תום תקופת הבדק. המחוקק קבע כי בתום תקופה זו מתחילה תקופת אחריות בת שלוש שנים. בניגוד לתקופת הבדק, כאן הנטל המשפטי על הקונה גדול יותר. הקונה חייב להוכיח כי ליקוי מסוים לא נוצר עקב רשלנות שלו (כמו למשל- תחזוקה לא נכונה, שימוש שגוי או הזנחה), אלא שמדובר בליקוי בניה, קרי- זו אחריותו של הקבלן. במילים אחרות, גם בתקופת האחריות יכול הלקוח לדרוש מהקבלן לתקן ליקויי בניה, אך כאן הוא צריך להוכיח, כי לא הוא זה שגרם להם.
חברת בדק בית ותפקידה בתקופת האחריות
הזמנת שירותיה של חברת בדק בית יכולה לסייע מאוד גם במקרה של רוכש דירה הנמצא בתקופת האחריות. ראשית, החברה יכולה לאתר פגמים מסוימים שהלקוח עצמו, שאינו איש מקצוע, יכול שלא לשים לב אליהם. שנית, ניתן לבקש מאנשי המקצוע שהשתתפו בבדיקה לבוא ולהעיד בבית משפט, אם יבחר הקבלן לטעון שמדובר בליקויים שנגרמו כתוצאה מרשלנות הקונה.
מחפשים חברת בדק בית? קראו עובדות נוספות ולמדו מדוע כדאי לכם לפנות אלינו!
לחילופין, אנו מזמינים אתכם לפנות, כבר עכשיו, בטלפון 1-800-103-333 (שיחת חינם) לקבלת יעוץ מקצועי!
קוראים שקראו את זה התעניינו גם ב:
-
אורה כ. רעננה
לארז אריה, מהנדס חברת צ'ק האוס. רציתי להודות לך על עבודתך המקצועית והאמינה בביתי לפני מספר שנים. בזכות חוות דעתך המפורטת והמקצועית, זכיתי בסכום נכבד במערכת המשפט מול קבלן הבניין.