דירות קטנות מאוד במרכזי הערים
עניין ידוע הוא, כי בכל העולם, מחירי הנדל"ן במרכזי ערים גדולות גבוהים בהרבה מערי הפריפריה. כדי לענות על הביקוש של דיירים המעוניינים להתגורר בערים הגדולות אך ידם אינה משגת, החלה לצמוח תופעה של דירות קטנות מאוד. מדוע קורית התופעה והאם ניתן לראות אותה גם בארץ? על כך במאמר שלפניכם.
דירות קטנות בעולם
בארצות הברית זו כבר עובדה: תופעת הדירות הקטנטנות במרכזי ערים גדולות צומחת בקצב. הדירות הללו הן בשטח של 20 מ"ר או אפילו פחות מכך, עם מטבחון ומיטה מובנית. לעיתים הן כוללות גם חדר אמבטיה זעיר. שטח מחיה, כמובן, הוא מצרך נדיר בדירה כזו וכל סנטימטר מתוכנן בקפידה, לניצול מקסימאלי. מאידך, המיקום הגיאוגרפי של מיקרו-דירות כאלו הוא פשוט מעולה: הן נמצאות במרחק קצר מכל המרכזים העירוניים הפופולאריים וקרובות לכל תחנות האוטובוסים והרכבות המרכזיות.
עשרות פרויקטים של דירות מסוג זה יצאו לדרך בסיאטל, ובניו יורק סיטי זוכה הרעיון לתמיכת ראש העיר, מייקל בלומברג. פרויקטים של דירות קטנטנות מתוכננות גם בסן פרנסיסקו, פורטלנד וניו-ג'רסי. אבל התופעה אינה מוגבלת לארה"ב. ביפן, הפכו מיקרו דירות לתופעה כבר בשנות התשעים. בטוקיו, למשל, ניתן למצוא דירות כה זעירות, עד ששטחן אינו עולה בהרבה על גודל של מקום חניה ממוצע. בוורשה, בירת פולין, כמו גם בוונקובר שבקנדה, החלו הרשויות לערוך מבחני התכנות לפרויקטים של דירות זעירות.
דירות קטנטנות בישראל
ניתן למצוא דירות זעירות גם בערים מרכזיות בישראל. כצפוי, לאור עליית מחירי הנדל"ן בשנים האחרונות, מחירן של דירות אלו אינו זעיר כלל ועיקר. כך למשל, דווח לפני כחצי שנה בכלי התקשורת כי דירת חדר תל אביבית השוכנת במרכז העיר (ליד הים), רק 20 מ"ר גודלה, בבניין ישן, נמכרה בלא פחות מ-1.15 מיליון שקל. דירה אחרת, בשטח של 24 מ"ר ברחוב פנקס, נמכרה בתחילת שנת 2013 בעבור 700 אלף שקל. מעוניינים לשכור דירה זעירה במרכז תל אביב? ברחוב טשרניחובסקי המרכזי תידרשו לשלם 1890 שקל לחודש עבור דירה של 8 מטר מרובע (!). ברחוב יהודה הלוי, סמוך לרחוב אלנבי, מבקשים הבעלים 1950 שקל לחודש, עבור דירה של 12 מ"ר, עם בונוס: גינה צמודה בשטח של 10 מ"ר.
איתור ורכישה של דירה זעירה
אם בדעתכם לרכוש דירה זעירה באחת הערים הגדולות בארץ, למטרת השקעה או מגורים, דעו כי מדובר בפרויקט לא פשוט, שיש לנהל אותו בשימת לב. ראשית, כדי לאתר דירה מתאימה תוכלו להסתייע בלוחות המודעות בעיתונות המודפסת או באינטרנט. מומלץ גם ליצור קשר עם מתווכים מנוסים, שמשרדם ממוקם באזור בו אתם מבקשים לרכוש את הנכס. איתרתם נכס שנראה לכם מתאים? ראשית חוכמה, בצעו בנכס בדק בית. מדובר בשרות המבוצע על ידי אנשי מקצוע מתחום הנדל"ן, אשר מטרתו לאתר ליקויי בניה בנכס שאתם מעוניינים לרכוש.
אל תתפתו לבדוק את הבית בעצמכם. בנכסי נדל"ן רבים עלולים להיות ליקויי בניה סמויים, הניתנים לאיתור רק באמצעות אנשי מקצוע וציוד אלקטרוני ייעודי. ליקויים סמויים עלולים להיות ליקויים בטיחותיים, העלולים לסכן את שלומכם, או ליקויים מהותיים אחרים, שתיקונם יכול להיות יקר מאוד. כדאי מאוד שתגלו ליקויים כאלו לפני החתימה על הסכם הרכישה. מובן, שתוכלו להשתמש בממצאי דו"ח בדק הבית גם לצרכי משא ומתן על המחיר, כאשר תבקשו מהבעלים לתקן את הליקויים, או להפחית במחיר בהתאם.
קוראים שקראו את זה התעניינו גם ב:
-
שמרית ודני ביטון, מודיעין
כשקנינו דירת גן חדשה לא היה לנו ספק שנבחר בכם שוב. בדקתם לנו את הדירה הראשונה לפני כ-10 שנים וסייעתם לנו במאבק מול קבלן עקשן וסרבן שסירב לטפל בליקויי בניה חמורים. הפעם, אומנם, לא היו ממצאים חריגים, אבל לפחות אנחנו יכולים לישון כעת בשקט.