קריסת המרפסות, ליקויי בניה ומה שביניהם
הפרשה האחרונה של לקריסת המרפסות בחדרה לא עוזבת את הכותרות. הסיבה נעוצה בכך שהרבה מאוד דברים צצו על פני השטח הקשורים להסכם רכישה, יחסי הגומלין בין היזם ולבין הקבלן המבצע בפועל ועוד הרבה נושאים שחבויים בהסכם רכישה של דירה חדשה מקבלן אשר הרבה רוכשים לא מודעים אליהם.
אחד מהם בהקשר לפרשת המרפסות מעלה את הסוגייה הבאה: במידה ומתגדלים ליקויים בדירה, למי בעצם אתם צריכים לפנות – ליזם או לקבלן שביצע את העבודה בפועל?
אנסה למנות כמה נקודות עיקריות עליהן חשוב שתתעקשו בעת חתימת החוזה. כן, זה ניתן ואפילו נעשה בפועל מול חברות יזמיות גדולות מה שהרבה רוכשים לא יודעים וחבל. חשוב שתגיעו מוכנים לשלב חתימת/בדיקת החוזה.
על חוזה מכירת הדירה (חוזה המכר) הנכם חותמים מול היזם. לרוב זוהי לא החברה הקבלנית המבצעת את הבנייה בפועל או משתמשת בקבלניי משנה נוספים תחתיה על מנת לבצע את הפרוייקט.
הקושי האמיתי מתחיל בהעברת אחריות מהיזם לקבלן המבצע והחשש שלכם ליפול בין הכסאות או ניסיון של האחרונים למשוך זמן מיותר שאין לכם. הבעיה הנוספת היא שאינכם באמת יכולים לתקן את הפגם או את הליקוי, אפילו אם הוא מפריע למהלך התקין של חייכם מאחר ובהתאם לחוק, כל עוד הבית נמצא במסגרת 7 שנים מרגע הקמתו, בשפה המקצועית 7 שנות בדק בית, היזם או הקבלן חייבים לתקן את הפגם אחרת אתם מאבדים את האחריות.
חשוב לדעת שניתן להמנע ממקרים של סחבת או העברת אחריות במידה והנכם מבקשים מהיזם להכניס 2 סעיפים חשובים בחוזה המכר:
1- לתחום בזמן את התיקונים הנדרשים כלומר – ליקוי חמור יתוקן תוך 4 ימים לדוגמה. בליקוי אחר דברו על זמן סביר מבחינתכם.
2- חשוב שתקפידו על סעיף שמגדיר שאם הקבלן לא מתקן את הליקוי תוך נגיד פרק זמן של שבועיים, האחריות עוברת ליזם ומעתה והלאה הבעייה היא באחריותו.
כמובן שאם מדובר במקרה שהיזם והקבלן הם מאותה משפחה הטיפול בבעיות הוא ללא ספק קל יותר.
בהרבה מקרים בהם מזמינים אותי לערוך בדק בית, ובמיוחד לאחרונה, לאור ההתעוררות הציבורים עקב כשל המרפסות, אני שם לב לליקויים שודאי יכלו להימנע מהם כגון אריחי חיפוי חיצוניים של הבניין שפשוט "נושרים" להם כעבור שנתיים. במקרה זה לדוגמה מדובר בקבלן ביצוע שרצה להוזיל עלויות ולזרז בנייה, הקירות הטרומיים הגיעו לאתר הבנייה כבר עם חיפוי מודבק ובעצם הקבלן יכול לסיים בניית קומה בבניין בשבועיים ימים בלבד!
עוד פרט חשוב לי שתדעו הוא האחריות לשינויים שבוצעו בדירת הסטנדרט. חוזה המכר עליו אתם חותמים עם היזם מחייב את היזם באופן ישיר על כל ליקוי שיתגלה בדירת הסטנדרט שהוצעה לכם. כאשר הנכם מבצעים שינוי או שדרוג בדירה כגון שינוי במטבח,מיקום או הזזת קירות פנים, שינוי מיקום צנרת האחריות עוברת לקבלן שביצע את השינויים עבורכם.
חשוב שתדעו גם שיש הבדל בתקופת האחריות בין הפרמטרים השונים בדירה. ככל שהפרמטר קריטי למבנה הדירה, תקופת האחריות או הבדק עליו ארוכה יותר.
קוראים שקראו את זה התעניינו גם ב:
-
אורה כ. רעננה
לארז אריה, מהנדס חברת צ'ק האוס. רציתי להודות לך על עבודתך המקצועית והאמינה בביתי לפני מספר שנים. בזכות חוות דעתך המפורטת והמקצועית, זכיתי בסכום נכבד במערכת המשפט מול קבלן הבניין.