תחזוקה בטוחה של בית משותף – איך עושים את זה?
לא אחת, אנו קוראים בעיתון או שומעים ברדיו על מבנה ישן שהתמוטט. לפעמים, בדרך נס, אין נפגעים, אך לפעמים גובה התאונה הזו גם קורבנות בנפש. נשאלת השאלה: מי בעצם אחראי לתחזוקתו התקינה של הבית המשותף, ומה ניתן לעשות כדי שלא יקרה מקרה כזה בבניין בו אנו גרים. בנושאים אלו, עוסק המאמר שלפניכם.
מצבו ההנדסי של הבית
בתים משותפים רבים, במיוחד בערים מרכזיות בארץ, נבנו לפני עשרות שנים. גם אם בזמנו בוצעה הבנייה בהתאם לתקנים המקובלים, הרי שחשוב לזכור שני דברים. האחד, תקני הבנייה התקדמו מאוד עם הזמן, ובית שנחשב לבטיחותי לפני שבעים שנה, היום לא היה עובר תקינה הנדסית.
השני, בעשרות השנים שחלפו, נוצר בלאי טבעי בבניין, העשוי לבוא לידי ביטוי בסימנים המעידים על סכנה ממשית. כך למשל, סדקים בקירות, רטיבות חוזרת ונשנית בגג המבנה, נטייה קלה של המבנה על צידו- כל אלו הם סימנים מדאיגים, המחייבים פתרון מיידי. פעמים רבות, לא ניתן לגלות פגמים בטיחותיים במבנה בעין לא מקצועית. פתרון לעניין זה מציעות חברות בדק בית, הבודקות את הבית המשותף מן המסד ועד הטפחות, באמצעות ציוד אלקטרוני רגיש וצוות מיומן של מומחי בינוי.
מדור מבנים מסוכנים של העירייה
לעיתים יבחינו פקחי העירייה כי מצבו של נכס מסוים הדרדר עד כדי כך, שעל הדיירים לפעול מיידית כדי למנוע אסון. במקרה כזה הם ינחו את הדיירים לבצע פעולות מסוימות, כמו למשל חיזוק עמודי הבניין, הסרת מפגעים פוטנציאליים (למשל- שכבות של טיח ישן ורופף), או הריסה של חלק מן המבנה. העירייה תכריז במקרה זה על המבנה כמבנה מסוכן, ותוודא כי הבעלים אכן ממלאים את הנחיותיה. עם זאת, אל לדיירים בבניין להסתמך על איתור מוקדם של הסכנה רק על ידי העירייה. עליהם לגלות ערנות שגרתית, ובכל מקרה של ספק, לזמן מיד איש מקצוע ולשמוע את חוות דעתו.
שיפור וחיזוק המבנה
אם החלטתם שיש צורך לשפר או לחזק אלמנטים מסוימים בבניין, בדקו אם ניתן לבצע בבית המשותף תמ"א 38. במקרה זה, יחזק קבלן חיצוני את המבנה וישפר את תשתיותיו, בתמורה לקבלת זכויות בנייה בבניין. בצורה כזו, מקבלים הדיירים שיפוץ מקיף של הבית הישן, מבלי להוציא מכיסם אגורה. אם הבית בו אתם גרים אכן מתאים לפרויקט תמ"א 38, מומלץ מאוד לשכור את שירותיו של שמאי מקרקעין, שילווה את התהליך מתחילתו ועד סופו. השמאי יסייע לדיירים לסנן את ההצעות האטרקטיביות ביותר של הקבלנים, למקסם את זכויות הבניה של הנכסים הקיימים ולהעלות פתרונות יצירתיים במקרים של מחלוקות בין בעלי הנכסים.
טיפים לתחזוקה נכונה של הבניין
כדי להקפיד על תחזוקה בטיחותית נאותה של הבניין בו אתם גרים, מומלץ לנקוט בפעולות הבאות:
1- אחת לכמה שנים, הזמינו בדיקת בדק בית. בדיקה זו תאתר ותמפה כשלים בטיחותיים (ולא רק בטיחותיים), גלויים וסמויים, שרק עין מקצועית וציוד אלקטרוני יכולים לחשוף. עם תום הבדיקה, תקבלו מצוות המהנדסים שבדק את המבנה מסמך מפורט, הכולל גם צילומים, ופרוט מוערך של עלויות תיקון הכשלים.
2- עשו לכם מנהג קבוע. אחת למספר שבועות סיירו בחצר, במבואה, במקלט, בחדר המדרגות ועלו גם לגג. לא מן הנמנע שבמהלך הסיור הזה תגלו ליקויים כמו: בורות שנפערו בחצר (במיוחד אחרי גשמים חזקים), ענף עץ שנישבר ועלול ליפול, אנטנות ישנות נוטות על צידן העלולות ליפול מהגג, ערימות כבדות של שקי פסולת המונחות על גג המבנה, טיח חיצוני מתקלף או אריחי חיפוי רופפים, סדקים בקירות חדר המדרגות, מכרסמים ומזיקים שהתנחלו במקלט ועוד. איתור מוקדם של הליקויים הללו יסייע לכם לתקן אותם בעלות נמוכה יחסית וכמובן- למנוע אסון.
3- כאשר מתבצע בבניין שיפוץ דירה או עבודה כלשהיא, ודאו כי אנשי המקצוע עשו את עבודתם נאמנה, ולא "עיגלו פינות". כך למשל, אם בוצעה פתיחת סתימת ביוב בבניין, וודאו כי כל מכסי הביוב הונחו כראוי על מקומם. אם אחד השכנים שיפץ את דירתו, הקפידו שפסולת הבינוי סולקה כראוי לתוך מיכלי האיסוף, ולא נזנחה בפינה כלשהיא בחצר.
4- הקפידו שיש לכם ביטוח תקף לבית המשותף. חשיבותו של ביטוח כזה היא קריטית, גם במקרה שנידמה לכם שאתם מתחזקים היטב את הבניין בו אתם גרים. זכרו: דינן של תאונות לקרות, ובאמצעות פרמיה לא גבוהה תוכלו להשיג לכם שקט נפשי גם במצבים כאלו.
קוראים שקראו את זה התעניינו גם ב:
-
דיצה וגבי שמול, חיפה
קראנו לכם, כי הרעש לא אפשר לנו לישון בלילה אפילו שעלו וירדו במדרגות. ולזאת, למרות טענותיו של הקבלן כי הבניה עומדת בתקנים והאקוסטיקה טובה ומקובלת בהתאם לאמות מידה מודרניות. דוח בדק הבית שסיפקתם אפשר לנו לקבל גם את התיקון, שלא היה מתקבל אחרת, וגם פיצוי כספית. תודה צ'ק האוס!