תביעת ליקויי בנייה ברכוש משותף
כאשר נמסר לאכלוס בניין חדש, מומלץ לדיירים החדשים לבדוק את איכות הבניה לא רק בדירתם הם, אלא גם ברכוש המשותף, קרי- יסודות המבנה, גג המבנה, החצר, הלובי, המקלט, המעלית, חדר המדרגות וכדומה. בדיקה מקצועית תגלה לא אחת ליקויי בניה ברכוש המשותף, שהזנחתם עלולה להיות מסוכנת. כיצד ניתן לבדוק את הרכוש המשותף מבחינה מקצועית ומה ניתן לעשות במקרה ומתגלים בו ליקויים? על כך במאמר שלפניכם.
בדק בית ברכוש משותף
בשנים האחרונות זה כבר נוהל מקובל: קוני דירות רבים מזמינים את שירותיה של חברת בדק בית, לפני שהם חותמים על הסכם הרכישה. בדיקה כזו ממפה את כל ליקויי הבניה וליקויים הנדסיים אחרים, הקיימים בדירה. מאותו טעם, גם במקרה של רכוש משותף, כדאי מאוד להזמין שרות בדק בית. במקרה כזה, יגיעו לבניין אנשי מקצוע מתחומי הבינוי והנדל"ן, הכוללים מהנדסי בניין וקונסטרוקציה, שמאי מקרקעין, מודדים מוסמכים, הנדסאים ועוד.
באמצעות מכשור אלקטרוני מתקדם הם יבדקו, טפח אחר טפח, את כל החלקים השייכים לרכוש המשותף. בסיום הבדיקה יוגש לוועד הבית דו"ח מפורט, הכולל את פרוט כל ליקויי הבניה, גלויים וסמויים, בליווי תמונות המתארות את המפגעים. מחברי הדו"ח גם יפרטו במסמך שיגישו את עלויות תיקון הליקויים.
אילו ליקויים עלולים לצוץ?
יש שפע של ליקויים, העלולים להתגלות ברכוש המשותף כתוצאה מבדיקה מקצועית. כך למשל, יכולים המומחים לגלות כי גג המבנה אינו אטום בהתאם לתקנים המקובלים, או שבוצע בו איטום רשלני בחומרים זולים. דבר כזה יגרום מהר מאוד לחדירה של מי גשם לגגות הדירות שבקומות העליונות. בחדר המדרגות, למשל, יכולים המומחים לגלות כי מעקה המדרגות הנו נמוך מדי, ליקוי בטיחותי חמור העלול לגבות חיי אדם. סדקים בקירות חדר המדרגות, לדוגמה, עלולים להצביע על עומסים חריגים הפועלים על הקירות, דבר המעמיד בסימן שאלה את איכות הבניה במבנה כולו.
בל נשכח שאנשי המקצוע יבדקו גם את תשתיות הבית המשותף: מים, חשמל, גז וביוב- כדי לראות אם הם נבנו מחומרים איכותיים ובהתאם לתקן. כדאי לזכור גם, שדו"ח בדק בית יצביע לא רק על ליקויי הבניה שברכוש המשותף, לא גם על חוסר תאימות בין המפרט המוזמן למצב בפועל. כך למשל, אם הזמנתם לובי מרוצף אריחים מסוג מסוים, והקבלן סיפק לכם אריחים זולים יותר, יאתרו מומחי החברה את חוסר התאימות הזה. לחילופין, אם שילמתם במיטב כספכם כדי להתקין בבנין צנרת מים מהסוג המתקדם ביותר וקיבלתם בפועל צנרת סטנדרטית – יאתרו אנשי המקצוע גם את חוסר התאימות הזה.
מה לעשות כשהליקויים מתגלים?
כאשר וועד הבית מקבל לידיו דו"ח בדק בית המצביע על ליקויי בניה ברכוש המשותף, יש לזמן ללא דיחוי את קבלן הבניין ולהציג בפניו את הממצאים. סביר להניח שהקבלן לא יסתכן בתביעה משפטית, אלא יתקן את הליקויים שיתגלו בדו"ח. אם יסרב הקבלן לעשות כן, ניתן בהחלט להגיש כנגדו תביעה, שבה ישמש הדו"ח כראייה משפטית בעלת חשיבות רבה. סביר להניח שעורך הדין, שיטפל בתביעה מטעם דיירי הבית, גם יבקש לזמן לעדות את אנשי המקצוע שנטלו חלק בבדיקה. אם ליקויי הבניה שנתגלו היו כה חמורים, עד שגרמו לירידת ערך של המבנה, יבקש עורך הדין לזמן לעדות שמאי מקרקעין, שימסור לבית המשפט את חוות דעתו.
קוראים שקראו את זה התעניינו גם ב:
-
דיצה וגבי שמול, חיפה
קראנו לכם, כי הרעש לא אפשר לנו לישון בלילה אפילו שעלו וירדו במדרגות. ולזאת, למרות טענותיו של הקבלן כי הבניה עומדת בתקנים והאקוסטיקה טובה ומקובלת בהתאם לאמות מידה מודרניות. דוח בדק הבית שסיפקתם אפשר לנו לקבל גם את התיקון, שלא היה מתקבל אחרת, וגם פיצוי כספית. תודה צ'ק האוס!